نقش پتاسیم
پتاسیم یک جزء حیاتی در بسیاری از عملکرد های گیاه، از جمله جذب مواد مغذی، تنفس، تعرق و فعالیت آنزیم ها است. پتاسیم برای عملکرد صحیح روزنه های گیاهی، "منافذ" گیاه که از دست دادن رطوبت را تنظیم میکنند، از اهمیت حیاتی برخوردار است.
پتاسیم که پس از نیتروژن، دومین عنصر از نظر مقدار مورد نیاز گیاه است، نقش اصلی آن به عنوان یک تنظیمکننده در گیاه به این معنی است که بر بسیاری از فرآیند های دیگر از جمله کمک به حفظ تعادل مناسب سایر یونها، محتوای دیواره سلولی، میزان تعرق و فعالسازی بسیاری از سیستم های آنزیمی تأثیر میگذارد.
پتاسیم چه نقشی در رشد گیاه دارد؟
پتاسیم برای سلامت کلی، بهرهوری و کیفیت گیاهان ضروری است. از سنتز پروتئین گرفته تا رشد گل و میوه، پتاسیم به طور قابل توجهی بر عملکرد و کیفیت محصول تأثیر میگذارد و در عین حال توانایی گیاهان را در مقاومت در برابر بیماری ها، حملات حشرات، تنش های سرما و خشکسالی و سایر شرایط نامطلوب افزایش می دهد. پتاسیم با کمک به توسعه سیستمهای ریشهای قوی و سالم، کارایی جذب و استفاده از نیتروژن و سایر مواد مغذی را نیز افزایش میدهد.
اهمیت پتاسیم از نقش های متعدد آن در گیاهان ناشی می شود:
تنظیم آب: پتاسیم باز و بسته شدن روزنه های برگ را کنترل میکند و وضعیت آب در گیاه را تنظیم می کند. پتاسیم برای ساختار گیاه و تحمل به خشکی بسیار مهم است.
پشتیبانی از فتوسنتز: پتاسیم به فتوسنتز کمک می کند، فرآیندی که از طریق آن قند ها و انرژی مورد نیاز گیاه برای رشد آن تشکیل و تبدیل می شوند. آنزیم های ضروری برای فتوسنتز را فعال می کند و دهانه های روزنه را برای تبادل گاز کارآمد تنظیم می کند.
جذب مواد مغذی: جذب و انتقال مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر و منیزیم را در سراسر گیاه افزایش می دهد.
فعال سازی آنزیم: برای فعال کردن فرآیند های متابولیک و آنزیم های سنتز پروتئین حیاتی است. پتاسیم در فعال کردن بیش از شصت سیستم آنزیمی در سلول های گیاهی و سنتز پروتئین ها، ویتامین ها، نشاسته و سلولز نقش دارد که متابولیسم طبیعی گیاه، رشد گیاه و تشکیل بافت های قوی را تضمین می کنند.
تشکیل نشاسته: پتاسیم در تشکیل نشاسته و تولید و انتقال قند ها ضروری است. بنابراین، پتاسیم در محصولات غنی از کربوهیدرات مانند نیشکر، سیبزمینی و چغندر قند از ارزش ویژهای برخوردار است و حتی به تثبیت نیتروژن نیز کمک میکند.
تحمل به تنش: مقاومت گیاه را در برابر خشکسالی، شوری و دما های شدید بهبود میبخشد.
گلدهی و رشد میوه: از طریق افزایش تجمع قند، گلدهی، تشکیل میوه و کیفیت را افزایش می دهد.
مقاومت در برابر بیماری ها: دیواره های سلولی را تقویت کرده و مکانیسم های دفاعی کلی گیاه را تقویت میکند.
عملکرد و کیفیت: به افزایش عملکرد محصول و بهبود ویژگی های کیفی مانند رنگ، طعم و محتوای مواد مغذی کمک می کند. با تأمین کافی پتاسیم، غلات دانه های حجیم و ساقه های قوی تولید می کنند که آن ها را در برابر خوابیدگی مقاوم می کند. پتاسیم طعم و رنگ میوه ها را بهبود می بخشد و اندازه غده ها و میوه ها را افزایش می دهد. علاوه بر این، مقاومت در برابر آسیب های مختلف در طول ذخیره سازی و حمل و نقل را افزایش داده و در نتیجه ماندگاری را افزایش می دهد.
آیا پتاسیم در تثبیت نیتروژن نقش دارد؟
در حالی که پتاسیم به خودی خود مستقیماً نیتروژن را تثبیت نمیکند، نقش آن در تقویت بنیه گیاه و فراهم کردن محیطی مساعد برای باکتری های تثبیتکننده نیتروژن برای بهینه سازی تثبیت نیتروژن در سیستم های کشاورزی ضروری است. به عنوان مثال، تولید نشاسته و قند در حبوبات توسط پتاسیم افزایش می یابد و به نفع باکتری های همزیست ساکن در ریشه ها و در نتیجه بهبود تثبیت نیتروژن است.

پتاسیم و تغذیه دام
فقط گیاهان نیستند که از پتاسیم سود می برند. پتاسیم کیفیت تغذیهای محصولاتی که برای تغذیه دام در نظر گرفته شدهاند، مانند مراتع و محصولات علوفهای را بهبود می بخشد، به این معنی که پتاسیم در تغذیه دام اهمیت دارد.
محلول پاشی برگی پتاسیم
انتخاب و استفاده از کود های پتاسیم دار به تضمین در دسترس بودن پتاسیم کمک می کند، بنابراین گیاهان میتوانند این ماده مغذی ضروری مورد نیاز را (به مقدار نسبتاً زیاد) جذب کنند. به عنوان مثال، محلول پاشی پتاسیم در اواسط فصل، در پنبه و سویا، نشان داده است که به طور فعال کمبود ها را کاهش داده و نتایج عملکرد را بهبود می بخشد.
در مطالعه ای که در مجله تغذیه گیاهی2 منتشر شد، در مجموع ۳۱ ترکیب آلی و معدنی حاوی عنصر پتاسیم از نظر میزان جذب پس از محلولپاشی برگی مورد آزمایش قرار گرفتند.
در این مطالعه، استات پتاسیم به عنوان منبع پتاسیم با بالاترین میزان جذب برگی شناخته شد (۴۷.۳٪ توسط گیاه جذب میشود). این در حالی است که نیترات پتاسیم که معمولاً در برخی بازار ها به صورت محلول پاشی برگی استفاده میشود، در این مطالعه فقط ۷.۴٪ توسط گیاه جذب شد (جدول 1). (برای تهیه استات پتاسیم با کارشناسان ما تماس بگیرید).
جدول 1) مقایسه میزان جذب پتاسیم توسط گیاه به روش محلول پاشی از کود های حاوی پتاسیم
منبع پتاسیم | درصد پتاسیم جذب شده توسط گیاه | مشاهدات |
استات پتاسیم | 47.3% | - |
پتاسیم تیو سولفات | 9.5% | سوختگی جزئی/رسوب نمک |
پتاسیم نیترات | 7.4% | رسوب نمک |
پتاسیم سولفات | 8.8% | رسوب نمک |
پتاسیم گلوگونات | 4.0% | - |
پتاسیم سیترات | 12.0% | - |
پتاسیم بی کربنات | 39.3% | رسوب نمک |
پتاسیم کلراید | 4.1% | رسوب نمک |
شرکت اکسیرسازان نیک اندیش، تولید کننده و تامین کننده تخصصی مواد شیمیایی، جهت ارائه محصولات با کیفیت در خدمت شما می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
منابع:
- https://icl-growingsolutions.com/en-us/agriculture/categories/potassium-based-fertilizers/
- Shafer, W. E., & Reed, D. Wm. (1986). The foliar absorption of potassium from organic and inorganic potassium carriers. Journal of Plant Nutrition, 9(2), 143–157. https://doi.org/10.1080/01904168609363431









